Nettbutikk

Gå til kasse
 

Historien om Strømsgodset

Strømsgodset IF ble stiftet 10. februar 1907. Siden den dagen har klubben rukket å markere seg på Norgeskartet som en av landets stolteste, tradisjonsrike og beste fotballklubber.

Klubben hadde sin storhetstid på slutten av 60-tallet og begynnelsen på 70-tallet, hele 3 cupfinaleseire i løpet av 5 år sier det meste om hva Strømsgodset sto for den gang. Strømsgodset måtte gå den tunge veien ned i 1. divisjon etter en tung og vanskelig sesong i Tippeligaen '99. Med nytt trenermannskap, ny giv og nye mål så satser vi på snarlig opprykk. Vi veit vi alltid kommer igjen! Og vi kom igjen! Derfor var vi foran 2001-sesongen igjen klare for spill i den divisjon vi hører hjemme - Tippeligaen! Vi rykket imidlertid ned igjen og spilte i 1. divisjon frem til og med 2006.  Siden 2007 har vi så spilt sammenhengende i Tippeligaen, og i 2013 ble vi også Seriemestere!.

Slik startet det

Det hele startet på Gulskogen, en bydel liggende på vestsiden av Drammenselva, 2 km nordover fra Drammensentrum. Gulskogen var en bydel sterkt preget av industri, og var arbeidernes bydel. Gulskogen Cellulose, Guldlisten, Lie Høvleri og Jernbaneverkstedet - og mellom bydelen og Gulskogen og ned til sentrum lå alle papirfabrikkene på rekke og rad langs Drammenselva.

De aller fleste som bodde på Gulskogen hadde sin arbeidsplass i nærheten, og spesiellt Lie Høvleri, Sundland-Eker og Jernbaneverkstedet var sterkt representert med ansatte fra bydelen. Dette gjorde at de fleste på Gulskogen kjente hverandre, de var stolte av bydelen sin og holdt sammen i tykt og tynt.

Den 10. februar 1907 ble Strømsgodset Idrettsforening stiftet. Beboerne som sognet til Gulskogen fikk endelig et sted hvor de idrettsinteresserte kunne samles. "Banen" ble et kjent begrep for de fotball interesserte i området. Alle visste hvor det var, og det var her gutta i gata spilte fotball. Når man snakket om gata, så snakket man om Rødgata. Ei gate som fostret opp mang en SIF-gutt, og til og med den dag i dag er det mange som tenker på Rødgata når SIF blir nevnt.

Om sommeren var fotball den store idretten i Strømsgodset, om vinteren spilte de Bandy. Etter hvert ble også SIF et navn innen skisporten, og fostret opp habile utøvere innen både langrenn og hopp.

Fotballklubben Strømsgodset

Det var først etter at krigen var over '45 at det ble skikkelig sving på fotballen. Strømsgodset fikk etter hvert et navn i norsk fotball. I førkrigstiden gikk det mer i lokal fotball, det var mange attraktive kamper for publikum i distriktet da Mjøndalen og SIF møttes til dyst.

Da krigen var over og inn i 50 åra så kom en del gutter til verden på Gulskogen. Dette var gutta som 15-20 år etter skulle være med å for alvor sette navnet Strømsgodset på fotballkartet.

Gutta vokste opp sammen, og ble gode kompiser. De fleste gikk sammen på Rødskog Skole, og da var veien kort til "Banen". Det skjedde så og si aldri at denne gutteflokken gikk rett hjem etter endt skoledag, det ble som oftest til at de tok noen omganger fotball før de ruslet hjem til middagen. Hvem var så gutta i denne flokken? Navn som Steinarog Ingar Pettersen, Svein og Inge Thun, Thorodd Presberg, Tor Alsaker Nøstdahl, Per Rune Wølner og  lyder nok gjenkjennende for de fleste fotballinteresserte fra 60-70 tallet både fra Drammen og andre steder i landet. For denne kameratflokken bet virkelig fra seg på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet. Det var denne gjengen som skaffet klubben et navn, som også den dag i dag er fortsatt like levende.

Strømsgodset spilte sine kamper på "Banen" helt fram til mot slutten av 60-tallet. Knallharde tak både mot Raufoss, Gjøvik/Lyn og HamKam ble utkjempet på Gulskogen, og interessen var stor. Tusenvis av mennesker møtte fram og så Strømsgodsets oppgjør i disse årene. Da det tok helt av på slutten av 60-tallet ble interessen for Strømsgodsets kamper så stor at kampene ble flyttet til Marienlyst Stadion. Og siden da har Strømsgodsets hjemmebane vært Marienlyst. Likevel har området rundt Banen, vært klubbens samlingssted siden. Her er det reist et flott klubbhus som samler alle klubbens tilhengere.


 

Her finner du hele historien »